in , , ,

(video) În Marea Britanie, Rolls-Royce-urile clasice se pot trece pe electricitate! Cine oferă astfel de servicii

Compania britanică Lunaz a găsit o metodă neobişnuită de „tuning” şi modernizare a maşinilor vechi, clasice, dându-le astfel practic o a doua viaţă. Acestea se propun a fi trecute pe propulsie electrică!

Oferta curentă cuprinde kituri pentru modele ca Rolls-Royce Phantom V, Rolls-Royce Silver Cloud, Bentley S2 Flying Spur sau Jaguar XK120 (le puteţi vedea în ordinea dată în galeria foto de mai jos). Compania efectuează lucrări „la cheie”, dar şi oferă spre vânzare automobile gata făcute.

Ca bază a unor astfel de produse, experţii Lunaz identifică exemplare bine conservate ale Rolls-Royce-urilor clasice menţionate (ori le preiau din proprietatea clientului interesat), le dezasamblează complet, se restaurează ce este de restaurat şi se revopseşte din nou caroseria.

Pentru a transforma mașinile clasice în unele electrice, Lunaz efectuează mai întâi o scanare 3D a designului mașinii originale folosind metoda de inginerie reversivă. Acest lucru creează modelul matematic CAD al maşinii, care ajută inginerii să facă „transplantul” de propulsie fără erori.

De pe şasiu sunt demontate lucruri precum motor, cutie de viteze, frâne, suspensii, direcţie şi alte componente aferente pentru a face loc unei unităţi de propulsie electrice, dezvoltate în colaborare cu experţi angajaţi, care anterior au muncit la Rolls-Royce, Mclaren, Aston Martin, Cosworth şi chiar în Formula 1.

Lunaz electric classic cars 22

Se menţionează că, de exemplu, pe un Phantom V din 1961, cum este cel din imagini, se montează un motor electric ce dezvoltă 375 CP şi 700 Nm de cuplu! Acesta este alimentat cu energie de la o baterie litiu-ion cu o capacitate de 120 kWh, afirmându-se că, la momentul de faţă, un set de acumulatori cu o astfel de capacitate este cel mai „voluminos” din lume. Cu noua „inimă” poate face 0-97 km/h în mai puţin de 5.0 secunde, iar autonomia asigurată se ridică la peste 480 km.

Designul exterior al maşinii rămâne complet original şi nu trădează deloc „swap-ul” făcut sub capotă. Interesant mai este un lucru: componentele sistemului electric de propulsie sunt din start adaptate pentru locurile native de fixare, astfel încât proprietarul automobilului poate întoarce la loc, în orice moment dorit, motorul și transmisia originală.

Habitaclul este de asemenea complet restaurat şi îmbunătățit cu noi materiale de finisare a unui număr mare de suprafeţe, inclusiv a mini barului, dar şi a celor opt locuri pentru pasageri! De asemenea se instalează sisteme moderne axate pe confort, precum unul audio, multimedia, funcționalitate Wi-Fi şi alte sisteme de comunicaţii la cerere (chiar şi navigaţie prin satelit).

Accesoriile asociate cu propulsoarele electrice, inclusiv încărcătoarele de baterii și convertizoarele DC, sunt integrate în mod sensibil în designul existent al mașinii, utilizând buşonul rezervorului de combustibil original și adaptând ceasurile de bord din spatele volanului pentru o citire adecvată a informațiilor furnizate de noul grup motopropulsor.

Mai sunt instalate noi sisteme de aer condiționat și încălzire auxiliară electronică, iar pedala de acceleraţie nu este legată „mecanic” de motor, ci printr-un cablu. După renovarea sistemului de frânare, suspensie, direcție și sistemului de componente electronice, fiecare circuit este testat înainte de începerea procedurilor de pornire pentru prima dată a electromobilului.

Lunaz electric classic cars 13

În total, Lunaz intenționează să transforme astfel 30 de Rolls-Royce-uri clasice de diferite modele, automobilele putând fi într-o varietate de corpuri precum: limuzină cu patru uși, coupe cu două portiere, decapotabile, etc. Prețurile în Marea Britanie sunt de 350.000 de lire sterline pentru un Silver Cloud electric și de 500.000 de lire sterline pentru un Phantom V electric (fără taxe).

„Este nevoie de mașini pe piață care să arate ca şi cele clasice, dar care să aibă unităţi de propulsie electrice confortabile, fiabile și ecologice. Am văzut o cerere pentru cele mai frumoase și luxoase mașini din istorie”, spune David Lorenz, fondatorul Lunaz.

„Credem că păstrarea celor mai frumoase mașini din lume este o inginerie vitală”, a adăugat Jon Hilton, şeful tehnic, fost director tehnic al echipei Renault F1.

Anterior Lunaz a dezvoltat un kit pentru a converti într-o mașină electrică modelele sport Jaguar XK120 (1948) și Jaguar XK140 (1954). Primele exemplare vor fi predate clienţilor înainte de sfârşitul anului curent.

Compania mai menţionează că cererea pentru produsele lor este atât de mare încât îşi va dubla în curând personalul.

GALERIE FOTO: